Društvo znanja

'Društvo znanja' je zvanični blog koji prati istoimenu emisiju koju produciraju agencija Foto Art iz Sarajeva i BH Telecom. Emisija se emitira na BHT 1 utorkom u 17 sati i 30 minuta. Bavi se naukom, modernim tehnologijama i znanjem općenito.

12.10.2011.

EVLIJA ČELEBIJA

 

Putopisac, kaligraf, slikar, muzičar i pjesnik Evlija Čelebija rodio se 1611.godine, u Istanbulu. U svojih 57 godina, po sopstvenom priznanju, obišao je 7 podneblja i 18 kraljevina širom Bizantije. 

Zapisivao je  sve detalje, običaje i tradiciju, historiju i život ljudi na mjestima  koja je obišao. Napisan jednostavnim, jasnim, te istovremeno ukrašenim turskim jezikom, danas je njegov čuveni ‘Putopis’ od neprocjenjive vrijednosti za istraživače književnosti, jezika, umjetnosti,  historije.

Među svojim mnogobrojnim putovanjima po Osmanskom carstvu, zemljama Evrope, Afrike, Azije, 1660. godine Evlija Čelebija došao je u Bosnu, i u Sarajevo.

 Na putu prema Sarajevu on dolazi sa Istoka prelazi preko rijeke Drine i kreće prema gradu. Njegovi prvi utisci prema gradu su tvrđava koju on vidi kao jednu tvrđavu na visokom brdu, tvrđavu sa koje puca pogled na cijelu dolinu, on vidi Miljacku, on vidi sve one građevine koje su u to doba u Sarajevu postojale. On govori o građanima, govori o njihovim običajima on ponekad govori i o nekim anegdotama, dosjetkama ...On govori o jeziku kojim se govori u Sarajevu, on govori o svemu ali ono što je za mene najupečatljivije to je njegov doživljaj grada kao takvog jer on kaže da ima mnogo gradova koji u svom nazivu imaju „saraj” u cijelom svijetu  ali je jedan jedinstveni grad Sarajevo. To je njegovo viđenje Sarajeva” kazala je za  Društvo znanja profesorica i naučna saradnica Orijentalnog instituta u Sarajevu, prof.dr. Lejla Gazić

Evropska unija je ovog velikog svjetskog putnika i pisca proglasila jednom od „20 najvažnijih osoba koje su čovječanstvu 21. stoljeća pokazale put”, a ovu je godinu Vijeće za znanost, obrazovanje i kulturu pri Ujedinjenim nacijama, u povodu 400. godišnjice od njegova rođenja, odvojilo za njega.

Iz vremena kada je ovim svijetom hodao Evlija Čelebija, sin Derviša Mehmeda Zillija, starješine dvorskih zlatara, kojega jedno mjesto nije držalo, ostao je zapis:

"Na ovom svijetu postoji mnogo gradova sa imenom Saraj. Ak-Saraj, Tebe-Saraj između Perzije, Džurdistana i Degestana, grad Saraj na obalama rijeke Erdelje kad se prođe poljima Hajhata, Vize-Saraj u Rumeliji i drugi. Ali ovaj bosanski obedemljeni grad Sarajevo je najnapredniji, ljepši i živahniji od svih."

 

Emisiju Društvo znanja možete pogledati na  : www.bhrt.ba

Društvo znanja
<< 10/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

O emisiji 'Društvo znanja'
Emitiranje: utorak u 17 i 15 ; repriza srijeda u 12 i 15
Kanal:BHT 1
Trajanje: 30 minuta
Profil: Informativno-obrazovni serijal
Teme: Nauka, obrazovanje, moderne tehnologije
Tim emisije: Mufid Memija, Mirela Franković, Mirnesa Muslija, Gordan Memija,Neven Rešidbegović, Jasmin Bešagić, Dino Krkbešević, Ajnur Ibričić
Kontakt: dz@fotoart.ba

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
81543

Powered by Blogger.ba