Društvo znanja

'Društvo znanja' je zvanični blog koji prati istoimenu emisiju koju produciraju agencija Foto Art iz Sarajeva i BH Telecom. Emisija se emitira na BHT 1 utorkom u 17 sati i 30 minuta. Bavi se naukom, modernim tehnologijama i znanjem općenito.

28.12.2011.

Simpozij ANUBIH – Riziko faktori za nastanak kardiovaskularnih bolesti

Pronalaženje najefikasnijih preventivnih mjera za nastanak gojaznosti u svakoj zemlji zahtijeva precizne epidemiološke podatke o broju gojazne djece i mladih, te o njihovim navikama u pogledu ishrane i aktivnosti. BiH je po prvi put dobila egzaktne rezultate najmasovnijeg istraživanja riziko faktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti, koji su minule sedmice predstavljeni u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

 

Istraživanje je obuhvatilo 42 282 ispitanika  od najranijeg uzrasta - djece u obdaništima, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i radno sposobne populacije u Kantonu Sarajevo.

Istraživanje je pokazalo zabrinjavajuće rezultate, jer samo 57 posto djece ima urednu tjelesnu visinu i težinu.

„To znači da praktično svako četvrto dijete u Kantonu Sarajevo ima prekomjernu tjelesnu težinu, s tim da se mora razlikovati pojam prekomjerna tjelesna težina i pojam gojaznosti. Što se tiče gojaznosti, osim tih 1.25 ekstremno gojaznih imamo i 9.6 posto djece koja pripadaju kategoriji gojaznosti. S obzirom da smo mi išli ciljano da napravimo procjenu u osnovnim školama Kantona Sarajevo do nutritivnog statusa djece došli smo do zaključka da imamo i oko 17.3 posto pothranjene djece od toga 3.9 su teška uhranjenost. Pred nama je jedan veliki izazov, jedan zadatak gdje zaista moramo poduzeti odgovarajuće mjere kako bi pomogli da se riješi taj problem jer tjelesna visina i tjelesna težina su ustvari ti osnovni parametri zdrave populacije a djeca su vrlo osjetljiva populacija, ako uđu u odraslu dob imat ćemo jednu zaista bolesnu generaciju”, kazao je dr. Midhat Mujić, predstavnik Udruženja dijabetičara djece i omladine KS. 

 „Rezultati do kojih smo došli govore da smo mi, nažalost, u negativnom trendu, ali u trendu onoga što se dešava i u Evropi i u svijetu. Tako da bi trebala i šira društvena zajednica da se angažira, od obdaništa do osnovnih, srednjih škola, fakulteta, radno sposobne populacije kako kreirati jedan zdrav način života svak u svojoj sredini”, ističe prof.dr. Senka Mesihović-Dinarević, šef Pedijatrijske klinike KCUS. 

 

Epidemija gojaznosti kod djece i adolescenata postali su na početku 21.stoljeća vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti. Mnogi naučnici predviđaju da se u budućnosti može desiti da zbog gojaznosti, po prvi put u ljudskoj historiji, djeca kraće žive od svojih roditelja.

Nažalost 80-ak posto gojazne djece i omladine postaju odrasli gojazni ljudi i oni već od djetinjstva nose veliki rizik za kardiovaskularne aplikacije o kojima je danas riječ a zatim za tip 2 dijebetes i za ostala hronična nezarazna oboljenja koja su danas dominantna u incidenci i u svijetu a isto tako u uzrocima smrtnosti”, kaže prim.mr.sci.dr. Sniježana Hasanbegović, šef Odjela za endokrinologiju i dijabetes na Pedijatrijskoj klinici KCUS.

U javnosti je uvriježeno mišljenje da djeca u predškolskim ustanovama u BiH jedu neadekvatnu hranu, no često će se kao razlog za to navesti opća besparica u društvu.

 

Selma Gičević, magistrica nutricionizma u javnom zdravstvu upravo je završila svoj istraživački projekt "Razvoj prehrambenih smjernica za vrtiće u BiH" koji je pokazao da ne postoji zvanični okvir za reguliranje hrane u vrtićima u našoj zemlji. Time su institucije prepuštene samima sebi, pa njihova ponuda značajno varira, jer zavisi od znanja pojedinaca, finansijskih sredstava, dobre volje, pritisaka klijenata, dječjih preferencija itd.

„Ako bismo u vrtićima omogućili adekvatnu ishranu za svako dijete, mi bismo time smanjili i nejednakost i zdravstvenu nejednakost među djecom koje su upravo dešavaju u tako ranoj dobi. Također, ako u predškolskom uzrastu koji je idealan uzrast po mnogim istraživanjima za razvoj i utemeljavanje zdravih prehrambenih navika, generalno navika u životu, mi bismo time mogli uticati i na prevenciju između ostalog i na kardiovaskularnih bolesti koji su kao što već znate vodeći uzročnik smrti u BiH”, navodi mr. Selma Gičević.

Bosna i Hercegovina se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije nalazi na drugom mjestu po broju osoba s prekomjernom težinom i gojaznih osoba  u Evropi, i to u dvije starosne skupine: 17.1% dječaka i 16.7% djevojčica uzrasta 0-5 godina, te 65.1% muškaraca i 59.4% žena starosti 25-65 godina. Svi oni imaju indeks tjelesne mase viši od 25.

Više o ovome događaju možete pogledati ovdje


Društvo znanja
<< 12/2011 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

O emisiji 'Društvo znanja'
Emitiranje: utorak u 17 i 15 ; repriza srijeda u 12 i 15
Kanal:BHT 1
Trajanje: 30 minuta
Profil: Informativno-obrazovni serijal
Teme: Nauka, obrazovanje, moderne tehnologije
Tim emisije: Mufid Memija, Mirela Franković, Mirnesa Muslija, Gordan Memija,Neven Rešidbegović, Jasmin Bešagić, Dino Krkbešević, Ajnur Ibričić
Kontakt: dz@fotoart.ba

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
81543

Powered by Blogger.ba